Reklama
 
Blog | Michal Horný

Tygr indický

Ještě do nedávna byla ekonomika USA neotřesitelným gigantem, světovým lídrem, absolutní jistotou. Vždyť i "Americký sen" je toho důkazem. Tedy, byl toho důkazem. V posledních letech se v širokých kruzích hovoří o Číně, jakožto o nástupníkovi USA ve světovém ekonomickém prvenství. Čína má všechny předpoklady, aby se tomu tak stalo. Je tu ovšem ještě jeden, ne tolik viditelný hráč, o kterém se vedou debaty v kruzích už spíše užších a odborných. Indie.

"Proč zrovna Indie?", napadne běžného člověka. Ono proč by ho to také nenapadlo? První asociací je její poloha na pomezí jihozápadní a jihovýchodní části Asie. Celý rok je tam nesnesitelné vedro a nebudeme si nalhávat, typický Ind je přeci snědý pastevec se stádem ovcí. Ti zcestovalejší si možná nejdříve představí shluk pobíhajících dětí libovolného věku žebrající o dolar. Ano, americký dolar!
Zkusme druhý pohled. Již v roce 1612 začala s Indií obchodovat slavná britská Obchodní společnost a od roku 1757 se Indie stala britskou kolonií. Tento historický fakt má za následek, že ještě dnes je v Indii angličtina oficiálním úředním jazykem. Stejně tak jsou zakotvené společenské normy britských gentlemanů, a že vybrané chování Britů je pojmem jasným i malému dítěti. Takto vychovaných Indů je na poloostrově něco přes 1,1 miliardy, a i když se jejich ekonomická aktivita pohybuje jen lehce nad 50%, pořád pracuje v Indii celá jedna desetina světové populace. 
Koneckonců, zkuste přijít na jediný film či seriál, kde by vystupoval líný a hloupý Ind. Nic? Není divu! Dokonce i v obyčejných Simpsonech vystupuje indický obchodník Apu Nahasapeemapetilon, jehož obchod je otevřen ve dne v noci. O geniálním programátorovi s menší sociální vadou Rajneshi Koothrappalim z The Big Bang Theory netřeba mluvit.
Vraťme se zpět k odbornějšímu pohledu. Ve srovnání s Čínou je výše zmíněná polovina ekonomicky aktivních obyvatel vlastně docela bídná. Však i proto je Čína nasazovaná do role favorita nástupníka USA daleko před Indií. Dovede ale vůbec někdo s jistotou říct, kde celá nedemokratická, direktivně řízená Čína jednoho dne skončí? Vzhledem k omezení počtu dětí dvou rodičů na pouhé jedno, je jasné, že čínská populace dramaticky stárne. Kdo ale bude platit penzi aktuálně výdělečně činným? Nebo snad každý Číňan dostane od vrchního soudruha nařízeno odvést své senilní rodiče na kopec a tam je nechat napospas osudu?
Indie není označována za ekonomického tygra jen kvůli své velké populaci, ale zejména kvůli svému potenciálu, kterého si začíná všímat stále větší a větší množství firem. IT centrum a helpdesk má v Indii snad už i instalatérská společnost z vedlejšího nároží a hádejte kde byl vyroben nitroglycerin vašeho dědy kardiaka. Můžete dvakrát! Právě IT a farmacie se stávají stěžejními odvětvími rozvíjející se Indie. I když nesmíme také opomenout ocelářský průmysl. Mittalovo impérium už dávno překročilo indické hranice a dnes je bezesporu světovou jedničkou. 
Zvláštní odstavec si zaslouží indický automobilový průmysl. Tata, srandovně znějící jméno ne zrovna kvalitně vyhlížejících automobilů. Tento bombajský výrobce náklaďáků se však právě chystá koupit krachující britské chlouby, Landrover a aristokratický Jaguar, čímž v současné finanční krizi zachraňuje již ztracený americký automobilový gigant General Motors. Vypadá to, že historie se otáčí. Není to přece ironie osudu po dlouhých letech britské kolonizace a americké ekonomické nadvlády nad celým světem?
Na konec se nemohu ubránit představě skupinky amerických dětí škemrajících po indické rupii. Ale to jsou snad jen mé bujné představy…

Reklama